Halil İbrahim Öztürk, Atilla Dursun
Bitki genetik kaynakları ülkelerin en değerli kaynaklarını meydana getirmektedir. Bu kaynakların arasındaki kantitatif özelliklerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda ıslah çalışmalarında kullanılması büyük önem arz etmektedir. Erzincan’da yaygın yetiştiriciliği yapılan barbunya ve taze fasulye genotiplerinin bazı kalitatif özelliklerinin belirlenmesi amacıyla toplanan 71 fasulye genotipi (41 barbunya ve 30 taze) ile dört ticari çeşit (Aleyna, Gina, Perolar ve Serra) incelenmiştir.
Yapılan istatiksel analizlere göre, genotiplerin kantitatif özellikler bakımdan %1 seviyesinde farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Plant genetic resources constitute the most valuable resources of countries. It is of great importance to determine the quantitative characteristics of these resources and to use them in breeding studies in this direction. In order to determine some quantitative characteristics of red kidney beans and green bean genotypes widely grown in Erzincan, 71 bean genotypes (41 kidney beans and 30 fresh) and four commercial varieties (Aleyna, Gina, Perolar and Serra) were examined. Quantitative properties such as Emergence time, First and 50% flowering time, Flowering time, Pod formation time, Pod formation time, Fresh pod ripening and harvest time, Seed harvest time, Pod length, Pod width, 1000 seed weight, Number of pods per plant, Green pod weight , Number of seeds per pod, Thickness of pods (mm), Yield of pods per plant (g), Number of seeds per plant (number), Seed yield per plant (g) and pod yield per decare (kg/da) were examined in the research. According to the statistical analyzes, it was determined that the genotypes differed at the level of 1% in terms of quantitative characteristics.
Nursal Koca
Cucurbitaceae familyasının Cucumis cinsi içerisinde yer alan Kavun (C. melo), tek yıllık otsu bir bitki olup, Dünyada ve Türkiye’de yetiştirilen ekonomik anlamda değerli bir türdür. Dünya nüfusunun artışıyla beraber, tüketici taleplerindeki değişiklikler özellikle tat, aroma gibi kalite özellikleri yüksek olan ürünlere olan ilginin artması meyve kalite özellikleri ile ilgili çalışmalara yön vermektedir. Türkiye açısından da önemli ve ekonomik bir paya sahip olan kavun meyvesinin satın alınabilirliği renk, tat, aroma gibi özelliklerine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu özellikler tüketiciler tarafından algılanan meyve kalitesinin başlıca belirleyicilerindendir. Bu unsurlar dikkate alındığında raf ömrünün uzun olması da bu özellikleri korunması açısından önemlidir.
Derlemenin amacı hem tüketicilerin hem üreticilerin kaybettikleri tatlara dönüş sağlamak için meyve kalite özellikleri üzerine yapılacak çalışmalara kaynak oluşturmak, kavun çeşitlerindeki türe özgü özelliklerin korunmasını sağlamak, yüksek kalite ve uzun raf ömrüne sahip yeni kültürlerin yetiştirilmesini için tat, aroma, raf ömrü gibi unsurların fizyolojik ve genetik mekanizmasının incelenip ıslah çalışmalarına katkı sağlamaktır. Bu amaçla son yıllarda konuya ilişkin yapılan çalışmalar ele alınmıştır.
Melon, which is in the cucumis genus of the Cucurbitaceae family and an annual herbaceous plant is an economically precious species grown in the world and in Turkey. With the increase in world population, changes in consumer demands- especially increasing interest in products with high quality characteristics such as taste and flavour- led the studies on fruit quality characteristics. The affordability of the melon fruit, which has an important and economical share in Turkey, depends on its characteristics such as color, taste and flavour. These characteristics are among the main determinants of fruit quality perceived by consumers. Considering these factors, long shelf life is also important in terms of preserving these properties.
The purpose of the review, is to give direction to studies on fruit quality characteristics in order to return to the tastes lost by both consumers and producers, to ensure the preservation of (species-specific) characteristics in melon varieties, to contribute to the examination of the physiological and genetic mechanisms of factors such as taste, aroma and shelf life in order to grow new cultures with high quality and long shelf life. For this purpose, the studies carried out on the subject in recent years have been discussed.